Nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att minska klimatutsläpp.
Sveriges kommuner står inför tuffa klimatutmaningar men saknar ofta verktyg för att analysera utsläppsdata och jämföra möjliga åtgärder. Nu lanseras en ny öppen webbtjänst som ska råda bot på det.
Bakom verktyget står IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med analysföretaget Datastory. Syftet är att ge kommuner, forskare och beslutsfattare ett tydligare underlag för klimatarbete.
– Verktyget ger kommunerna möjlighet att på strategisk nivå bättre förstå och hantera sina klimatutmaningar, säger Tomas Wisell, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Tomas Wisell, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet
Plattformen, som fått namnet Climate Stories, samlar klimatrelaterad data från flera myndigheter, bland annat SCB, Energimyndigheten och Naturvårdsverket. Med hjälp av interaktiva diagram, korrelationsanalyser och jämförelser mellan kommuner blir det enklare att identifiera utsläppskällor och åtgärdspotential.
En viktig funktion i verktyget är att det visualiserar vem som har beslutanderätt över olika klimatåtgärder – kommunen, regionen, staten eller EU.
– Det finns ofta osäkerhet kring vem som faktiskt har rådighet över klimatåtgärder, säger Tomas Wisell. Genom att tydliggöra detta kan kommunerna arbeta mer effektivt och fokusera på rätt insatser.
En annan vanlig fråga är vilka åtgärder som ger störst effekt. Verktyget hjälper till att analysera samband mellan indikatorer och utsläpp, vilket gör det lättare att prioritera.
– Syftet med projektet är att ge alla – från kommuner till forskare och allmänhet – tillgång till avancerade men lättanvända analys- och visualiseringsverktyg, säger Tomas Wisell.
Plattformen underlättar:
Verktyget är öppet och fritt att använda via www.klimatanalys.se/climate-stories
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Åsa "Betongbruden" Karlström avverkar praktikanter på löpande band. Amanda är tillbaka och då bjuder Åsa på tunnelpremiär. I morgon tar Snaggen över.