Årets Miljöpris: Kvarteret Återbruket
Priset sponsras av Thomas Betong
Vinnarmotivering: Med mod och hjärta visar Framtiden vägen gällande storskaligt och kostnadseffektivt återbruk. Målsättningen om att minst 50 procent av det inbyggda materialet ska bestå av återbrukade byggdelar ser ut att överträffas och inkluderar i detta fall återanvändning av drygt 3 000 kvadratmeter håldäcksbjälklag. Återbruk av bärande konstruktionsdelar är utmanande och det är tydligt att projektet har genomförts med god samverkan med bland annat entreprenören NCC och RISE som kvalitetssäkrar processen.
Framtiden vågar ta initiativ och beslut för att minska klimatpåverkan i sina projekt, här med hjälp av både återanvändning och hybridkonstruktioner – ett bra steg på vägen mot sitt verksamhetsmål om 90 procent minskad klimatpåverkan.
Juryn har bestått av Stina Nygren, Sweco (ordf.), Sara Brantvall, Starka, och Maria Perzon, Castellum.
Årets Betongentreprenör: Ulf Thorell, Skanska
Priset sponsras av Sveab
Vinnarmotivering: En vinnare som har gett oss en tydlig och rak information som är baserad på ärlighet och öppenhet. Han visar oerhört stor erfarenhet på ett väldigt komplext projekt med tanke på den svåra situationen när det gäller logistik, ansvar för en tredje part och alla gjutningar som har pågått under mycket begränsade tider eftersom trafiken skulle fungera som vanligt med tunnelbana, bussar, cyklister och människor.
Och sist men inte minst en personalstyrka som består av 50/50 kvinnor och män som är väldigt sällsynt på en byggarbetsplats.
Juryn har bestått av Akin Barin, Swerock, (ordf.), Robert Lundström, Sveab, och Jonas Davidsson, Thomas Betong.
Årets Betongforskare: Erik Viggh, Heidelberg Materials
Priset sponsras av Schwenk
Vinnarmotivering: Erik Viggh tilldelas priset Årets betongforskare 2024 för ett gediget och förtjänstfullt arbete med att öka kunskapen om hur cement förändras ifall det samproduceras med slagg.
Juryn har bestått av Johan Silfwerbrand, KTH (ordf.), Urs Müeller, Schwenk och Niklas Johansson, Mapei.
Årets Jämställdhetspris: Ann-Sofie Lind, Byggföretagen
Priset sponsras av Tranemo Prefab
Vinnarmotivering: Ann-Sofie Lind har arbetat med kompetensförsörjning i byggbranschen i nästan 20 år. Ann-Sofies engagemang och driv i jämställdhetsarbetet har haft stor påverkan för många tjejer på väg in i branschen och många kvinnor i branschen. Förmågan att arbeta målmedvetet och innovativt och förstå vad som krävs är imponerande. Att skapa nätverksträffar som vuxit från 20 deltagare till 120 deltagare kräver målmedvetenhet och stort engagemang. Ann-Sofie har skapat samverkan mellan skolor och företag och utbildar lärare för att motverka machokultur och få alla att känna sig hemma i branschen. Arbetet har gjort skillnad.
Juryn har bestått av Anna Henriksson, Sverigehuset (ordf.), Angela Holecek, Thomas Betong, Kjell Bye, BRA Bygg.
Årets Betongkonstruktör: Lovisa Persson, WSP
Priset sponsras av Mapei
Juryn har bestått av Daron Omed, Cowi, Erik Beets, VBK, och Jenny Andersson, Tyréns.
Bengt Lindroos Pris: Olsson Lyckefors Arkitektur.
Priset sponsras av Linotol
Vinnarmotivering: I Bengt Lindroos’ anda har pristagarna tagit sig an den industriella byggproduktionens utmaningar. De har på ett inspirerande sätt förfinat detaljeringen i prefabricerade betongelement.
Juryn har bestått av Tobias Nissen, Vera Arkitekter (ordf.), Åsa Kallstenius, Kod Arkitekter och Roger Spetz, Gatun Arkitekter.
Ung&Tung: Robin Rushdi Al-Saléhi, Vakansa
Priset sponsras av Byggelement
Vinnarmotivering: Robin Rushdi Al-Salehi är en visionär som utmanar byggbranschen med hållbarhetens tre dimensioner. Social inkludering, ekonomisk smartness och ekologisk cirkularitet. Genom initiativ som “Krama byggnaden!” och plattformen Vakansa driver han kampen för minskad klimatpåverkan. Med kreativitet och beslutsamhet inspirerar Robin branschen att omfamna nya affärsmodeller och bygga en hållbar framtid.
Juryn har bestått av Tove Lindblad, Lindblad Consulting Group (ordf.), Kigge Nilsson, Betongfluencer, Rebecka Romin, Peab, Lina Hann, Nordbygg och Mustafa Sherif, Afry.
Årets Montageledare: Victor Junler, CarlGustav Solutions
Priset sponsras av Bemix
Vinnarmotivering: Trots sin relativt unga ålder uppvisar Victor stor kunskap och erfarenhet kring såväl komplicerade som stora projekt. Han är driven i sin montageledarroll och lägger stor vikt vid att leverera i tid och med rätt kvalitet. Detta sammantaget gör honom till en värdig vinnare av Årets montageledare 2024.
Juryn har bestått av Peter Aronsson, Prefabbyggarna (ordf.), Henrik Nilö, Gripsholms Prefab, Mikael Rosenholm, Benders.
Årets Varumärke: S:t Eriks
Priset sponsras av ByggFramtid
Vinnarmotivering: Grunden är världens äldsta produkt som man förstått att omfamna och bygga vidare på utan att förlora sin själ. Varumärkesarbeten kan vara stora och fluffiga men här har man lyckats med en sammanhållen strategi som lever varje dag.
Tillvägagångssätten är gamla och klassiska men också nya – företaget är i takt med tiden och algoritmerna, man finns där kunderna finns. Och kundernas kunder.
Vinnaren är – yaba daba do – S:t Eriks!
Juryn har bestått av Karin Larén Hallström, Hallström PR (ordf.), Fredrik Karlsson, Elinstallatören och VVS-Forum, Anders Carlén, Bonnier News.
Årets Arbetsmiljöpris: Byggelement
Priset sponsras av: Carl-Gustav Solutions
Vinnarmotivering: Med lång o gedigen erfarenhet av fabrikstillverkade betongelement har företaget lyckats bygga nya fabriker som gett mycket goda arbetsmiljöresultat. Exempelvis 60 procent färre olyckor, 95 procent färre tunga lyft, minskat buller samt en mer jämställd arbetsplats.
Juryn har bestått av Ulrika Dolietis, Håll Nollan, (ordf.), Linda Dahlin, Betonghåltagning Göteborg, och Björne Karlsson, Säkerhetsparken
Industrihampa ger byggbranschen positiv klimatskjuts. Snart pumpas koldioxidbindande byggisolering ut från det snabbväxande bolaget Ekolution i Staffanstorp.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.