Klimathotet och förlusten av biologisk mångfald är vår tids stora utmaningar. För oss arkitekter är det här inte bara abstrakta begrepp – det är verklighet, något vi möter i varje projekt. Vi planerar för framtiden, för samhället som ska överleva och utvecklas. Men vi gör det inom en bransch som har en enorm klimatpåverkan. Marken vi bryter, skogen vi går in i – varje beslut formar vår möjliga framtid.
Och ändå är det något som inte stämmer. Vi har kunskapen, vi har insikten, men affärsmodellen är byggd på gamla premisser. Vi bygger för ekonomiska kalkyler, inte för att minimera klimatpåverkan. Det är en smärtsam insikt. Hur kan vi förändra det här? Hur kan vi arbeta långsiktigt, ansvarsfullt och samtidigt skapa en affärsmodell som tillåter oss att leva och utvecklas – både som företag och samhälle?
Det är lätt att romantisera tanken på att byggandet saktar in under kriser. Att vi får en chans att tänka efter, att stanna upp. Men det räcker inte att bara tänka. Vi måste agera. Och det handlar om att agera rätt. Om att bygga resilienta, klimatsäkrade fastigheter som inte bara överlever morgondagens utmaningar utan även hjälper oss att hantera dem. Vi pratar om stadsmiljöer med grönska, om byggnader som står pall för skyfall, värmeböljor och andra klimatpåverkade extrema händelser.
Men idag gör vi det inte. Vi vet vad som behöver göras, vi har till och med verktygen, men glappet mellan kunskap och handling är för stort. Kalkylen vinner över insikten. Det är djupt problematiskt och något vi måste förändra.
Så vad är nästa steg? Jag tror att vi står inför en nödvändig förflyttning – en där vi går från att bara bygga nytt till att fokusera på det vi redan har.
Ombyggnad, transformation och förvaltning kommer att bli branschens framtid. Det kommer inte bara vara en fråga om hållbarhet utan om ren nödvändighet. Det blir svårare och dyrare att riva i framtiden. Det vi bygger nu måste vara omställningsbart och långsiktigt.
För arkitekter innebär det här ett paradigmskifte. Vi måste designa för förändring – byggnader och miljöer som kan anpassas och leva vidare på nya sätt. Och det är här våra största utmaningar ligger. Hur får vi ihop kalkylen med behovet? Hur skapar vi incitament för investerare att våga satsa på den här typen av projekt? Hur säkerställer vi att det långsiktiga vinner över det kortsiktiga?
Det är en tuff tid för många i vår bransch. Konkursvågen är inte över, och det är svårt att få företagen att gå ihop. Men vi kan inte låta det hindra oss från att se framåt. Vi måste lyfta blicken. Det är nu vi måste kroka arm och visa att vi inte bara kan planera för framtiden, utan också forma den. Att vi kan skapa en värld som inte bara överlever – utan som håller.
Betong kan självläka vid exponering för kärnstrålning, visar en ny studie från Tokyos universitet. Tidigare har man befarat att neutronstrålning successivt bryter ner betongens struktur, men de nya resultaten pekar på en oväntad motståndskraft.
AI rullar ut på bred front, men byggbranschen är bara i början på sin resa i jämförelse med en del andra branscher, säger Ramin Karim, professor vid Luleå tekniska universitet och forskningsledare för AI Factory Construction.
Rock Tech Lithium och den tyska cementtillverkaren Schwenk Zement har ingått ett strategiskt samarbete för att använda biprodukter från litiumproduktion i cementtillverkning.