Ylva Edwards tar oss med till Grekland.
Två fantastiska veckor med en rad utflykter till olika kulturella platser och många häpnadsväckande byggnadsverk. Mycket sten förstås. Grekland består ju till 80 procent av berg. Här ett mycket litet urval från alla upplevelser och intryck som jag vill dela med sig av.
Mykene – Antikens Mykene med Lejonporten och Atreusskatten var spännande! Det var här arkeologen Schlieman, vid sin utgrävning 1876, bland annat hittade den fantastiska ”dödsmasken” i rent guld. Den och mycket annat kunde beskådas i muséet på området.
Mest fascinerande var gravkammaren som man först trodde var Agamemnons (han som belägrade Troja), men som senare visade sig vara ännu äldre än kring 1200 f. Kr. Byggd i stenblock, varav det största väger 120 ton (!) Med en inre höjd på 13,5 m och en diameter på 14,5 m. Hur kunde man? Inget murbruk här inte. Bara stora tunga uthuggna stenar för att garantera valvets stabilitet och kunna motstå trycket av sin egen vikt. Resultatet blev en slät inre yta som man sedan kunde dekorera.
Epidaurosteatern – En av Greklands kanske mest berömda platser som ligger mitt ute i den grekiska naturen och grävdes ut först för drygt hundra år sedan. Med 34 åskådarrader inledningsvis, men som på 100-talet f. Kr utökades med ytterligare 21 rader och därmed fick plats för totalt 14 000 åskådare. Med en enastående akustik. Där kunde man prova på att sitta på den tidens VIP-plats.
På 300-talet f. Kr var platsen också berömd som kurort. Dit kom människor från hela den grekiska ö-världen för att få medicinska behandlingar för både kropp och själ.
Andra utflyktsmål var Arkadien och ön Hydra, med en minnesbänk speciellt tillägnad Leonard Cohen som bodde på ön i perioder. Den kunde man också provsitta, minsann.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.