Tuva Doslic Isaksson delar med sig av tankarna inför 2023
2022 var ett spektakulärt och händelserikt år på många sätt. Det har lite känts som ett år som pendlat mellan hopp och förtvivlan. Det kan på sätt och vis upplevas att det är lite så som 2023 även inleds.
Pandemin som vi trodde att vi äntligen var förbi börjar återigen göra sig påmind, kriget i Ukraina fortgår samtidigt som inflation och energikris härjar fritt.
Det är enkelt att stirra sig blind på just eländet, då vår hjärna av någon anledning alltid väljer att ge det negativa störst utrymme när vi minns tillbaka.
Det vi bör komma ihåg är att det sällan är någon kris som inte för något gott med sig. Så låt oss för ett ögonblick belysa det positiva som hänt under året, där faktiskt bygg- och betongbranschens insatser är flera!
Coronapandemin lämnade ingen oberörd och för samhällsbyggnadsbranschen blev framförallt sjukfrånvaron och bristen på material de största bovarna i dramat. Byggen stod utan både manskap och medel att bygga med, men vi kom ut på andra sidan mer lösningsorienterade än någonsin. Distansarbete och hemmakontor och framförallt Teamsmöten har gjort oss både mer flexibla och mer miljömedvetna, men även fått oss att uppskatta värdet i att träffas fysiskt när det krävs.
Cementkrisen skakade om oss rejält, då vi alltför länge sett cement som oändlig och oersättlig beståndsdel i betongen. Istället kan vi välja att se det som startskottet i det skarpa arbetet för en grönare betong och hybridlösningar med trä! Nu är vi på god väg och arbetet stannar inte vid ord, utan sker även i handling.
Inflationen och svindlande materialpriser är i sig inget trevligt, men ack så nödvändigt om man ser till allt svinn och mängden överdimensionerade element som förekommer inom byggindustrin. Det är först när det börjar bli kännbart på ett ekonomiskt plan, som vi söker en förändring. I detta fall fick vi upp ögonen för såväl återbruk och minskad materielmängd vilket återspeglas i den ekonomiska och ekologiska hållbarheten i våra byggprojekt.
Energikrisen, som vi visserligen är mitt uppe i, har fått oss att slösa mindre och göra mer genomtänkta val. Optimerad och effektiviserad användning och utveckling av mer energieffektiva alternativ. Återigen präglat av den ekonomiska aspekten.
Svindlande mat och drivmedelspriser lika så. Det är först när vi inte längre har råd att slänga mat eller köra i onödan, som vi börjar se över vårt beteende och anpassa oss.
Nu när vi klivit in i år 2023, är det knappa sju år kvar tills vi ska ha uppnått målen i Agenda 2030. En horisont som länge känts som långt bort i fjärran, men som nu står för dörren. Tänk vad vi slösat och överkonsumerat av ren bekvämlighet egentligen? Nu har vi haft en tid av nödvändigt ont som lett oss i förändring, men ska det behöva vara så? Kan inte 2023 bli ett år där vi fortsätter förbättra oss, och inte bara för att vi måste, utan för att vi faktiskt vill bli bättre?
År 2022 har vi visat att vi kan, under 2023 står vi inför den verkliga utmaningen då vi behöver visa att vi faktiskt kan hålla i det här. För att vi vill, och inte för att vi måste.
Väl mött 2023!
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.