“Västlänken har stötts och blötts i all oändlighet. För och emot.”
Här är en bild som visar vilket precisionsarbete som krävs för att gräva en tunnel alldeles intill och under en av Göteborgs två försvarsskansar. De byggdes på slutet av 1600-talet. Skansen Krona och Skansen Lejonet som är på bilden. Formellt namn är Skansen Westgötha Leijon som ligger på Gullberget vid Gullbergsvass i Göteborg.
Här byggs en tågtunnel under själva tornet i projektet Västlänken. Det ser hissnande tätt ut. Göteborg är byggt på lerbotten men exakt ingenjörskonst ser till att säkra så inte hela skansen rasar ner.
Västlänken har stötts och blötts i all oändlighet. För och emot. I korthet innebär Västlänken en underjordisk järnvägstunnel som ska gå i en båge under centrala Göteborg och passerar flera historiska byggnader.
Arbetet ställer till det rejält för de som rör sig i centrala Göteborg, framförallt för trafiken. Dessutom har kostnaderna skenat. Inte undra på att göteborgarna är upprörda.
Vid passagen över E6 öster om Skansen Lejonet grävs ett schakt där Västlänken läggs i ett betongtråg. Femton meter under fästningen har det sprängts och borrats en tunnel rakt igenom berget. Schaktarbetena beräknas ta cirka fyra år och arbetena under Skansen Lejonet cirka ett år. Förseningar är dock att vänta. En av många anledningar är att man har hittat kinesiskt porslin och flera hundra år gamla skepp. Spännande tycker jag.
Efter Gullberget fortsätter tunneln västerut i ett tio meter djupt schakt som betongtunnel. Här måste särskilda förstärkningar och förankringar av betongtunneln utföras, då den leriga marken innebär risk för ”hydraulisk bottenupptryckning”. Alltså att leran vill trycka upp tunnelröret.
Jag som fotograf och Margareta Redlund som journalist, besökte platsen den 8 mars förra året för ett reportage i Tidskriften Betong. Vi besökte byggplatsen vid järnvägsstationen och Skansen Lejonet några kilometer längre bort. Jag kommer att visa fler bilder, för det är ändå en spännande miljö i ett i stora delar utgrävt och sårigt Göteborg.
Njut av sommaren! Nästa vecka kommer en ny historia och en ny bild.
Kamera: Sony A7 II
Objektiv: 16 – 35 mm (19 mm här)
Inställningar: ISO 100
Bländare: 9,0
Tid: 1/400
Vi ses nästa vecka!
I love betong – Boel
Industrihampa ger byggbranschen positiv klimatskjuts. Snart pumpas koldioxidbindande byggisolering ut från det snabbväxande bolaget Ekolution i Staffanstorp.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.