-De förbättringar vi såg både på utskrivbarhet och mekaniska egenskaper tyder på att användande av CNF i kommersiella utskrivbara material kan leda till mer motståndskraftiga och miljövänliga byggmetoder förr snarare än senare, säger Osman E. Ozbulut, professor vid Institutionen för civil- och miljöteknik.
Hittills har alternativen för utskrivbara material varit begränsade, menar Osman E. Ozbulut.
-Vi har att göra med motstridiga mål. Blandningen måste flöda väl för smidig tillverkning, men hårdna till ett stabilt material med kritiska egenskaper, såsom god mekanisk styrka, sammanfogning mellan lagren och låg värmeledningsförmåga, säger han.
Genom att experimentera med olika mängder CNF-tillsats fann teamet, lett av Ozbulut och Ugur Kilic, nu doktorand alumn vid UVA, att tillsats av minst 0,3 % CNF avsevärt förbättrade flödesprestandan. Vid ytterligare tester i Ozbuluts laboratorium stod CNF-förstärkta 3D-utskrivna komponenter också emot drag-, böj- och trycktester.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.