Finska företaget Carbonaides har utvecklat en metod som mineraliserar koldioxid i betong.
Finkst företag redo för industriell produktion.
Det finska företaget Carbonaides har utvecklat en metod som mineraliserar koldioxid i betong. Det förvandlar betongen till ett kollager.
– Vi har som mål att binda 500 megaton koldioxid fram till 2050 och vi ser inte några större hinder till varför det inte skulle ske. Vi har nått industriell skala och det finns en efterfrågan på den här produkten, säger Tapio Vehmas, vd för Carbonaide och ingenjör med bakgrund i Teknologiska forskningscentralen VTT, till Svenska Yle.
Företagets plan är att exportera moduler som kan levereras till betongproducenter runt i världen. En medelstor betongfabrik kan med den här metoden fånga in cirka 4 tusen ton koldioxid per år.
Carbonaides teknologi är avsedd för tillverkning av element i fabrik och man har precis nått full industriell produktion. När betongelementen har gjutits sätts de i ett förseglat rum dit man leder koldioxid som mineraliseras i betongen och binder cementen. Koldioxiden hjälper till att binda cementen bättre och förbättrar dess egenskaper så att det behövs 10–15 procent mindre portlandcement per ton.
Men en flaskhals återstår innan betongtillverkningen kan revolutioneras. Det är tillgången på tillvaratagen koldioxid. I dagens läge kostar EU:s utsläppsrätt mellan 80–100 euro per ton koldioxid. Den summan täcker inte kostnaden för att mineralisera ett ton koldioxid. Däremot är mineralisering med koldioxid lönsam inom frivillig utsläppskompensation.
Det som nu borde hända är att priset på utsläppsrätterna höjs så mycket att det skulle löna sig att fånga upp koldioxid i stor skala, tycker Tapio Vehmas. Då skulle Carbonaide inte längre köpa koldioxid, utan få betalt för att ta emot den.
Om några år är det tänkt att koldioxiden ska komma från inhemska källor såsom biogas- och avfallsförbränningsanläggningar. Men i dagens läge importerar företaget koldioxid från Centraleuropa.
– Vi har räknat ut att om hela världens cementproduktion skulle använda vår produktionsprocess så kunde man fånga upp 1,5 gigaton koldioxid, säger Tapio Vehmas, till Svenska Yle.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.