Tillsammans med två andra företag, NCP Industries och Bison Innovative Products, ska Carbon Limit lansera nya designprodukter för byggnader som innehåller CoolCrete™-tekniken. Dessa produkter kommer att användas i både bostadshus och kommersiella byggnader över hela världen.
CoolCrete fungerar genom att ersätta en del av det vanliga cementet, vilket gör att betongen minskar koldioxidutsläppet med upp till 40 procent. Dessutom har CoolCrete en speciell egenskap: det reflekterar solens strålar bättre och hjälper betongen att avge värmen mer effektivt. Resultatet är att betongen kan bli upp till 10 grader svalare under de varmaste dagarna, vilket kan minska behovet av luftkonditionering och energiförbrukning.
I städer, där det finns mycket betong, kan temperaturen vara 10–15 grader högre än på landsbygden. Denna värme, som kallas “Urban Heat Island-effekten”, kan leda till hälsoproblem, ökad energiförbrukning och skador på byggnader.
NCP och Bison är två företag som redan tillverkar olika byggprodukter, som markplattor och stensidor för hus. De arbetar nu med att lägga till CoolCrete™ i sina produkter, som förväntas komma ut på marknaden i slutet av 2024.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.