Byggsystemet består av till exempel pelare, gångar, balkonger, golv och väggar. Det är utvecklat och anpassat för framtida demontering och återmontering enligt byggnormen TEK 17, som trädde i kraft den 1 juli förra året. TEK 17 har kravet att byggnader ska konstrueras så att de senare kan demonteras och att material och byggnadsdelar ska kunna återanvändas.
Återvinningsgraden det nya byggsystemet ligger på upp till 90 procent direkt återanvändning och 10 procent återanvändning, kostnadsökningen kommer att vara mycket begränsad.
-Det handlar om mindre anpassningar jämfört med dagens produktion. Vårt byggsystem är ett hybridråbygge som tar det “bästa” från gjutna konstruktioner och betongelement in i ett eget återanvändbart byggsystem. Detta ger stor flexibilitet för kunden, eftersom vi styr hela värdekedjan själva, från design, tillverkning i fabrik och utförande på byggarbetsplatsen, säger Jan Otto Honsrud, teknisk chef på Con-Form.
Con-Form har också utvecklat och testat ett bultat byggsystem för stål, anpassat till deras betongsystem, där fästpunkter och stålprofiler är demonterbara. Återvinningsgraden det bärande stålsystemet är upp till 98 procent.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.