John Höglund, Peter Lindqvist och Lucas Franzén på Aridum.
Idén bakom Aridums teknik föddes när grundarna Peter Lindqvist och John Höglund besökte en hästtävling. När de observerade hur ridbanan hölls fuktig genom ett underliggande bevattningssystem väcktes frågan om man kan hålla sanden fuktig underifrån, varför inte göra tvärtom och torka sanden för att accelerera betongtorkning?
De bestämde sig för att testa idén, och resultaten var häpnadsväckande. Efter noggranna tester och experimenterande med olika material och metoder, ansökte de om patent.
Aridums metod att torka betong från två håll samtidigt är särskilt användbar på klimatförbättrad betong, som innehåller mindre cement.
-Att kunna torka ur vår betong med lägre klimatpåverkan på så här kort tid är helt otroligt, vi har aldrig varit med om detta tidigare, säger Martin Bergqvist, distriktschef på Skanska Industrial Solution, till Science Parks hemsida.
Aridums metod är nu patenterad i 34 länder, och företaget har lämnat in ytterligare två patentansökningar som täcker bjälklag och fuktsensorer. Dessa innovationer innebär att Aridums system kan anpassas och implementeras i olika typer av byggnader.
Aridum har genomfört flera projekt med Jönköpings kommun för att säkerställa att systemet fungerar. Ett av dessa projekt var på Stadsparksvallen, där Aridums system användes vid tillbyggnaden av WC och kök.
Aridum har nu börjat lansera systemet brett, och deras senaste projekt är i där systemet används för att torka betongen för en större tillbyggnad av en skola.
Ett annat användningsområde för Aridums system är att hantera vattenskador i byggnader. Med hjälp av dubbelsidig torkning och avancerade fuktsensorer kan man upptäcka och åtgärda fuktproblem innan de orsakar skador på byggnaden.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.