MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Svensk ingjutningslist i återvunnet material förenklar infästning i betong – nu testas Gripcon även i platsgjuten betong.

Svensk ingjutningslist väcker intresse i prefabvärlden

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Med en ingjutningsprofil tillverkad av återvunnet material vill det svenska företaget Gripcon förenkla och förfina infästningar i betongväggar. Produkten används redan i ett antal projekt – och nu visar även NCC i Ystad intresse för att prova den i platsgjuten betong. Bakom idén står Pelle Bengtsson, en branschveteran med bakgrund från Abetong.

Det började med en stolpe. Eller snarare – med idén om en stolpe som skulle tåla alla väder. Året var 2012 och Pelle Bengtsson hade efter tio år på Abetong i Kvicksund sadlat om till att arbeta med maskinentreprenader. Men hans tankar kretsade kring något annat: varför fanns det ingen hållbar infästning att gjuta in i betong, som också var enkel att skruva i efteråt?

– Jag ville ha ett material som klarade kyla, hetta, UV-ljus och fukt utan att svälla, spricka eller vittra sönder. Jag testade först med trä, men det krymper ju och fungerar inte i betong. Då kom jag i kontakt med Polyplank, som jobbar med återvunnen plast och kutterspån. Där fanns lösningen, säger Pelle Bengtsson.

Flera år av tester och justeringar följde. 2018 hade produkten sin första tillverkningsform – en list som gjuts in i betong och som därefter möjliggör snabb och enkel infästning av till exempel köksskåp, foder, räcken eller elskåp. Pelle sökte patent i både EU och USA innan han kände sig redo att rulla ut Gripcon till marknaden.

slideshow image

Listens egenskaper – resistens mot vatten, temperaturväxlingar och UV-strålning – har visat sig vara uppskattade i prefabvärlden, men också i andra tillämpningar. Några fabriker har redan börjat använda produkten för installationer i elhus, och till och med för spaljéfästen i trapphus. Enligt Pelle har användningen breddats mer än han själv räknat med.

– Det roliga är att kunderna hittar nya användningsområden. Jag visste inte att den skulle användas i plattgjutning, men det hände i Holland. Jag såg en bild på LinkedIn där de använde den på det sättet och tyckte det var snyggt. Det funkar ju, och det går snabbt, säger Pelle Bengtsson.

Ett exempel på hur produkten nu testas i nya miljöer är NCC:s bygge i Ystad. Där ska Gripcon användas i platsgjuten betong för att fästa köksmoduler och garderober – ett arbetsmoment som annars kräver dammiga borrmaskiner och exakt måttning i efterhand.

– Du slipper ju allt det där. Ingen behöver springa och hämta maskiner, du bara skruvar direkt. Det spar mantid och underlättar för både snickare och montörer, säger Pelle Bengtsson.

slideshow image

Produktionen sker i Sverige, i Färjestaden på Öland. Pelle sköter det mesta själv, men har idag hjälp av ett nätverk av säljare och kontaktpersoner – bland annat i USA, Argentina och på Filippinerna. I Sverige och Norge är det företaget Ahlsell som är distributör. Försäljning finns också i Danmark, Holland, Belgien, Tyskland och Österrike, och förfrågningar har börjat komma in från bland annat Förenade Arabemiraten.

Men det är en kamp att slå sig in i prefabindustrin.

– Många har använt samma ankarskena från Halfen sedan 1937. Det är tryggt och beprövat, och då är det svårt att få dem att testa något nytt. Man måste ha tålamod. Och så gäller det att tajma – du kanske bara har en chans på tre år att bli aktuell hos en prefabkoncern, för de är fullbokade långt fram, säger Pelle Bengtsson.

Pelle driver Gripcon parallellt med sin maskinverksamhet, men lägger stor del av sin tid och energi på att utveckla och marknadsföra produkten. Det blir arbete sju dagar i veckan – ofta dygnet runt.

– Jag kan inte stänga av telefonen fredag eftermiddag och vänta till måndag morgon. Då har tåget redan gått. Du måste finnas där, hela tiden. Annars kommer någon annan före.

Läs mer