Renoveringen omfattade en ombyggnad av huvudläktaren, där den tidigare konstruktionen revs för att ge plats åt en ny. För att minska behovet av nya råmaterial återanvändes betong från den gamla läktaren.
SCHWENK Beton Stuttgart GmbH & Co, som levererade betongen till projektet, använde 23 procent återvunnen ballast i den nya betongen. Ballasten bestod av betongkross i fraktionen 2–16 mm, hämtad från den rivna läktaren. Genom att ersätta naturlig ballast med återvunnet material sparades 5 200 ton naturresurser.
För att ytterligare minska projektets klimatpåverkan användes CEM III/A och flygaska i betongen, vilket resulterade i upp till 40% lägre CO₂-utsläpp jämfört med traditionell Portlandcement (CEM I). Om CEM II/A hade använts som referens hade utsläppen minskat med cirka 30 procent. Valet av cement och återvunnen ballast visar hur materialoptimering kan bidra till att minska klimatpåverkan inom byggsektorn.
MHP Arena är hemmaplan för VfB Stuttgart och har genomgått flera moderniseringar sedan den invigdes 1933. Arenan hette tidigare Mercedes-Benz Arena, men bytte namn till MHP Arena i juli 2023 efter att MHP Management- und IT-Beratung säkrat namnrättigheterna för en tioårsperiod.
Under renoveringen har huvudläktaren byggts om och erbjuder nu 13 808 platser, varav 2 545 är business-platser och 679 är logeplatser. Publikkapaciteten i arenan har därmed ökat till 60 058 åskådare.
I samband med renoveringen har även nya faciliteter tillkommit, bland annat Mercedes-Benz Business Center, som erbjuder moderna konferensutrymmen, och Porsche Tunnel Club, en exklusiv lounge på 360 m² med plats för upp till 200 gäster.
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.