-Efter gymnasiet visste jag inte vad jag skulle göra men sa att det enda som var säkert var att jag inte skulle jobba i företaget. Detta har mina vänner skrattat åt många gånger efteråt, berättar Lena.
Tillsammans med sin syster och sina kusiner tillhör Lena den tredje generationen som driver Starka. Företaget har varit en del av hela hennes uppväxt och än idag minns hon hur hon som tio- till tolvåring fick hjälpa sin farfar att plocka undan och diska efter frukostfikan nere på fabriken. Beslutet att börja jobba där mognade fram när hon läste till civilekonom i Lund och efter examen plus externt arbete i några år gick hon till sist in för att efterträda den dåvarande kamrern.
-Jag tyckte kamrer lät ålderdomligt så jag ville hellre kalla mig för ekonomichef. Så småningom blev jag styrelseordförande och fick sedan ta vd-rollen på moderbolaget. Men även om jag haft olika roller har ekonomi alltid varit en central del i det som jag har pysslat med.
Under den tredje generationens ledning har det skett flera förändringar i bolaget. Den senaste stora var när familjen bestämde sig för att koncentrera verksamheten till prefabricerade betongelement och sälja av resten. Själv kan Lena inte tänka sig ett bättre material än betong att bygga hus i och talar av egen erfarenhet. För några år sedan flyttade hon in en nybyggd betongvilla i Åhus, Skåne.
-Det blir ett väldigt bra inomhusklimat, det är ljudisolerande och trögrörligt mellan ute och inne vilket är en fördel på både sommaren och vintern. Jag har tidigare bott i hus med tegelfasad och det är en väldig skillnad.
På Betonggalan i höstas vann Starka Årets arbetsmiljöpris för sin ergonomiska lösning ”Brödrosten”. Arbetsmiljön står alltid högst upp på agendan – oavsett om det är bra eller dåliga tider gör familjen investeringar för att förenkla och förbättra för medarbetarna.
-Vi värnar om våra medarbetare och vill se till att det inte inträffar några skador. Vi vill att de ska komma hit friska och gå härifrån friska. Det genomsyrar hela vår verksamhet.
Brödrosten fungerar precis som, ja – en brödrost. Elementen åker upp och ner i ett stativ vilket gör att personalen slipper klättra eller arbeta ovanför axlarna. Tekniken har utvecklats av Starkas produktionsenhet i Arboga tillsammans med leverantören.
Ett annat pris som Lena personligen har fått ta emot i år är Näringslivsmedaljen från Kungliga Patriotiska Sällskapet. Medaljen delades ut av ingen mindre än Prins Carl Philip och var en belöning för Starkas långsiktiga och hållbara byggande.
-Ja, skrattar Lena, det var fantastiskt roligt och det känns som att vi har jobbat med något bra.
Lena Holst
Ålder: 64
Bor: Betongvilla i Åhus
Familj: Man och två utflugna barn
Kuriosa: Lenas stora hobby är att rida. Hon har en egen häst som heter Kylie och rider på helgerna, oavsett väder och årstid. ”Det är mitt sätt att koppla av totalt från jobbet.”
Industrihampa ger byggbranschen positiv klimatskjuts. Snart pumpas koldioxidbindande byggisolering ut från det snabbväxande bolaget Ekolution i Staffanstorp.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.