Vit betong har hittills mest använts inom prefabindustrin och till markplattor och betongmöbler. Men nu har Swerock levererat betong med vit cement som bindemedel till ett stort industrigolv hos Swegon. I blandningen ingår ytterligare tre procent vitt pigment.
– Projektet ställde höga krav på planering av leveranserna med bindemedel. För att betongen skulle behålla sin vita färg krävdes även noggrann rengöring av både blandaren och betongbilen såväl före som efter leveransen, säger Magnus Frisén, platschef på Swerocks betongfabrik i Skara.
Enligt Marcus Karlsson, fastighets- och underhållschef på Swegon Operations, valdes den vita betongen framför allt för att minska underhållskostnaderna och skapa en bättre arbetsmiljö för medarbetarna. Tack vare att betongen är ljusare kunde även antalet armaturer minskas och därmed också elförbrukningen.
– Det var många parametrar att hålla reda på men med fint samarbete mellan alla involverade blev resultatet mycket lyckat, säger Magnus Frisén.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.