Tyska regeringen har avsatt totalt motsvarande 558 miljarder kronor i en 15-årig storsatsning kallad ”Industrial Greening Push”.
I den första fasen, som omfattar 45 miljarder kronor, kommer regeringen att kompensera företag inom sektorer som stål, cement och glas för extra kostnader när de går över till renare teknik och lämnar konventionella processer. Tysklands styrande koalition har som mål att koldioxidutsläppen ska minska med två tredjedelar fram till år 2030.
– Kontrakten ska förhandlas mellan staten och företag i energiintensiva branscher och är avsedda att kompensera för de extra kostnaderna för klimatvänliga produktionsprocesser jämfört med konventionella processer, säger energiexpert Staffan Reveman till TN.
”För detta ändamål kompenserar klimatskyddskontrakt för merkostnaderna jämfört med konventionella processer på platser där klimatvänliga produktionsprocesser ännu inte kan drivas konkurrenskraftigt – under en period på 15 år”, skriver Förbundsministeriet för ekonomi och klimatpolitik i ett pressmeddelande.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.