Biogasanläggningen från Biokraft kommer att ha kapacitet att producera flytande biogas på 125 GWh/år, motsvarande 12 miljoner liter diesel. Betong har använts bland annat till att gjuta plattor för silor och mottagningsfickor.
– Minskat klimatavtryck är en del av vår kärnverksamhet, därför är det viktigt att våra anläggningar också produceras på ett hållbart sätt. ECO-Betong är en bidragande del i det, säger Tina Blix, hållbarhetschef Biokraft.
Swerock har genomfört tester som visar flera fördelar med att använda ECO-Betong i korrosiva miljöer, så som biogasanläggningar. Den har samma höga hållfasthet som traditionell betong och uppvisar en bättre beständighet även i tuffa miljöer. Orsaken är att ECO-Betong har en tätare mikrostruktur som bromsar inträngning av bland annat fukt och klorider.
En av utmaningarna har varit att gjuta de 70 cm tjocka och åtta meter höga väggarna där materialet till biogasanläggningen tas emot. Där krävdes en betong med speciella egenskaper som Swerocks klimatförbättrade betong har.
Lars Haraldsson, säljare på Swerock.
– Tack vare ECO-Betong minskar värmeutvecklingen i betongen, något som generellt innebär en lägre risk för temperatursprickor. Dessutom har den fördelen att klimatpåverkan blir mindre jämfört med traditionell betong, säger Lars Haraldsson, säljare på Swerock.
Leveransen av betong startade redan förra åren och förberedelserna för driftsättningen av anläggningen beräknas att påbörjas under senhösten 2024. Projektet har sparat drygt 200 ton koldioxid genom användningen av ECO-Betong.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.