“Våra gröna håldäck har 19 procent lägre koldioxidutsläpp – lägst i byggbranschen!”
/Strängbetong
Strängbetong är först i Sverige med att tillämpa Svensk Betongs vägledning för klimatförbättrad betong på sina håldäck. Men enligt de själva är de inte bara först, de är också bäst.
Branschorganisationen Svensk Betong har utvecklat ett gemensamt ramverk för klimatförbättrad betong som även inkluderar prefabricerade betongprodukter. Syftet är att skapa en enhetlighet i hur betongprodukternas hållbarhetsprestanda mäts och utvärderas där hänsyn tas till produkternas påverkan i livscykelns samtliga steg.
Nu är Strängbetong först i Sverige med att tillämpa den nya vägledningen för betongprodukten håldäck.
—Att branschen har enats om ett gemensamt ramverk för utvärdering av betongprodukters klimatpåverkan är ett stort och viktigt steg. Detta kommer att göra det enklare för kunderna att ställa olika alternativ mot varandra och fatta mer välgrundade beslut, säger Johan Bergström, affärschef på Strängbetong.
I tidigare vägledning var det endast betongreceptet som specificerades och därmed kunde mätas och jämföras.
— Nu mäter vi alla ingående material i håldäcken. Även armering, och plastpluggarna. Vi har också inkluderat återtag och återbruk av betong när en byggnad rivs. Detta sammantaget ger en betydligt mer verklighetsnära bild av produktens faktiska påverkan, säger Johan Bergström.
Strängbetong har vid sidan av branschens vägledning tagit fram en optimerad miljövarudeklaration specifikt för håldäck. När den sätts i relation till Svensk Betongs nya vägledning visar den att Strängbetongs håldäck ger 19 procent mindre koldioxidutsläpp per ton. Enligt deras beräkningar är det bäst i Sverige.
— Håldäck är vår i särklass största produkt. Varje år säljer vi hundatusentals kvadratmeter håldäck till våra kunder runt om i landet. Att vi nu kan erbjuda håldäck med 19 procent lägre koldioxidavtryck kommer att göra verklig skillnad i termer av minskad koldioxid, säger Johan Bergström.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.