Heidelberg erbjuder böjdragprovning
Heidelberg Materials har börjat med böjdragsprovning.
De stora infrastrukturprojekten runt om i Sverige ökar efterfrågan på sprutbetong. Sedan en tid tillbaka är Heidelberg Materials Betong Sverige ackrediterade att utföra böjdragprovning av stålfiberarmerad sprutbetong. Enligt företaget är detta en alltmer efterfrågad tjänst.
– Det har varit en dröm som jag haft att få arbeta med detta, säger Mari Karlsson, produktkvalitetchef på företaget.
Stålfiberarmerad sprutbetong är en färdigblandad och förstärkt betong som främst används vid tunnelbyggen. Den är avsedd för våtsprutning som ger en extra seg betong med hög hållfasthet. Det är dessa egenskaper som prövas med böjdragprovning.
Men hur går det hela till? Jo, första steget är att kunderna sprutar in stålfiberarmerad sprutbetong i en rektangulär låda där den får härda. Sedan skickas lådan till Heidelberg Materials laboratorium i Linköping där ett antal balkar sågas ut från sprutbetongblocket. Balkarna placeras på rullager och utsätts för tryck vid två punkter. Därefter mäter man lastkapaciteten och betongens förmåga att bära last efter uppsprickning (så kallad residualhållfasthet). Resultaten skickas till kunden.
Testerna utförs löpande under byggnation i enlighet med aktuella krav och specifikationer, förklarar Mari Karlsson.
– Genom att det är kunderna som har sprutat in betongen i lådorna blir provningen både ett test av själva sprutbetongen i sig, samt i viss mån av riggen som sprutar betongen. Produkt och utförande testas alltså samtidigt, avslutar hon.
Heidelberg vill se agerande för elförsörjningen
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.