Cemex redo för klinkerproduktion med solenergi.
Cemex är redo för fullskalig produktion.
Cemex och energiföretaget Synhelion har kommit till en milstolpe i deras ansträngning att utveckla helt soldriven cementproduktion. Nu har deras teknologi kunnat skalas upp till industriellt hållbara nivåer. Detta inkluderar kontinuerlig produktion av klinker med enbart solvärme.
I början av 2022 meddelade företagen den första lyckade produktionen av solklinker, det vill säga framställning av klinker med enbart solenergi, i en pilotprocess i liten skala. Nu kommer företagen att ta ytterligare steg mot att bygga en pilotanläggning.
-Jag är övertygad om att vi närmar oss de teknologier som kommer att möjliggöra koldioxidneutral cement- och betongproduktion. De framsteg jag ser här bevisar att solcement inte bara är en dröm; det är uppnåeligt genom fortsatt samarbete och stöd av forskning och testning, säger Fernando A. González, vd för Cemex i ett pressmeddelande.
Partnerskapet mellan Cemex och Synhelion har nyligen fått viktig erkännande då USA:s energidepartement tilldelade 3,2 miljoner amerikanska dollar till Solar MEAD, ett gemensamt projekt mellan Cemex, Sandia National Laboratories och Synhelion. Samarbetet fick också ett hedersomnämnande i kategorin Eco-Innovator i Corporate Citizenship Innovation Awards, som sponsras av Boston College Center for Corporate Citizenship – en organisation dedikerad åt att främja arbete inom företagens samhällsansvar och hållbarhet.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.