Robin Winkvist, Peter Norrman och Magnus Wictorsson börjar på Smidmek.
– Det här är ett naturligt nästa steg för oss. Att ha egen konstruktionskompetens kommer att ytterligare öka både kvalitet och produktionssäkerhet, säger Victor Hallberg, vd på Smidmek.
De tre nyrekryterade nyckelpersonerna är ett redan sammansvetsat gäng som arbetat tillsammans på företaget K-Prefab. Den nya konstruktionsavdelningen kommer att bestå av Robin Winkvist, statiker och gruppchef, Peter Norrman, ansvarig för den tekniska utvecklingen, och Magnus Wictorsson, uppdragsledare.
Med satsningen får Smidmek in ytterligare specialistkompetens, framför allt när det gäller komplicerade stommar – både för tidiga skeden och för själva projektgenomförandet. Dessutom öppnar sig möjligheten att driva hela projekteringsprocessen i egen regi.
– Med de nya resurserna på plats kommer vi att kunna vara vassare i anbudsskedet och även hitta smartare lösningar som ger oss stora konkurrensfördelar, säger Victor Hallberg.
Bakgrunden till satsningen på in house-konstruktion är också en strävan efter att standardisera projektstödet för både tillverkning av element och montagelösningar.
– Vi vill säkerställa att våra underleverantörer känner igen sig från projekt till projekt och att montaget blir mer enhetligt med återkommande lösningar. Vi vill också vara tydliga och kunna visualisera vårt erbjudande via 3D-modeller. Den här satsningen förenklar hela vår process, säger Victor Hallberg.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.