Den 5 december invigdes Schwenks nya terminal i Gävle.
-Ungefär en gång i månaden kommer en båt från Liepaja med 4 000 ton, säger Ann-Louise Grahed, logistikchef på Schwenk Sverige.
Liepaja ligger på andra sidan Östersjön i Lettland och har en terminal dit cement från fabriken i Broceni, tio mil därifrån, fraktas. Efter färden till Gävle hamn blandas de 4 000 tonnen cement med luft och blåses upp i den 44 meter höga terminal. Det tar ett dygn att blåsa upp hela båtens last.
I dag invigdes Schwenks nya terminal i Gävle. Det innebär att ett 25-årigt arrendeavtal med Gävle hamn har undertecknats.
-Ungefär 40 ton lastas sen på bilar som kör in i den obemannade terminalen och vägs så vi vet exakt hur mycket de får med sig. En lastning tar 30 minuter mer eller mindre, säger Ann-Louise Grahed.
Själva invigningen gjordes av Reinhold Schneider, vd, Schwenk Norra Europa. Han berättade om familjeföretaget Schwenk som nu ägs av femte generationen.
-Vi har nyligen tagit ett beslut om att vi ska vara klimatneutrala och 2030 kommer vår fabrik i Broceni tillverka koldioxidneutralt cement. Vi har ett bildat ett projektteam och nästa kvartal kommer vi presentera vår plan, sa Reinhold Schneider.
När han klippte bandet flankerades han av Gävle Hamns vd Fredrik Svanbom och Schwenk Sveriges vd Tomasz Borowiec. Tomasz tackade för den snabba hanteringen, när Fredrik letade i sin mejlkorg inför invigningen såg han att första kontakten togs för två år sen.
-Det känns bra att befästa oss på svenska marknaden och öka vår kapacitet och avlasta vår depå i Västerås. Det kommer hända mycket inom Schwenk nu i vår, vi kommer med ett cement vi kallar viridis som ersätter vårt kompositcement. Det kommer vara det standardcement som har lägst avtryck i Sverige, säger Tomasz Borowiec.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.