Ny kvarn med kapacitet på 170 ton i timmen.
Schwenk har satsat cirka 350 miljoner kronor för att anpassa fabriken i Broceni i Lettland för framtida behov.
-Våra kunder finns på en marknad där man måste kunna konkurrera med en hållbar produktion, därför satsar vi på den senaste tillgängliga tekniken som finns, säger Tomasz Borowiec, vd på Schwenk Sverige.
Satsningen består av tre olika investeringar. Den största är i en ny kvarn med en kapacitet på 170 ton per timme vilket fördubblar malningskapaciteten.
-Det är en valskvarn, en horisontell kvarn, som är mer energieffektiv och som gör att vi kan avveckla några mindre kvarnar som vi använt tidigare, säger Tomasz Borowiec.
Tillverkare av kvarnen är Christian Pfeiffer Maschinenfabrik.
-Vi har även investerat i en silo som gör att vi kan lagra fem olika sorters cement. Nu förbättrar vi vår lagringskapacitet betydligt, säger Andreas Liikane, försäljningschef för SCHWENK Sverige.
I Broceni, som förser Sverige med mellan 85–90 procent av Schwenks cement, är 90 procent av tillverkningen kompositcement och 10 procent infracement. Den olika cementen mals i kvarnen med slagg och kalkfiller.
Den tredje delen av investeringen är ett extra matningssystem för ytterligare en feederanläggning för alternativbränsle för bland annat avloppsslam. Investering består av en kraftig tork som avfuktar bränslet innan förbränningsprocessen.
-Det gör att vi kan ta de sista stegen mot att nå 100 procent alternativa bränslen i vår produktion. Det målet är satt till 2025, men vi är nära målet redan nu, vi ligger på 94 till 95 procent, säger Andreas Liikane.
Mer om fabriken i Broceni
Fabriken i Broceni invigdes i september 2011 och tillverkar årligen ca750 000 ton klinker, maxkapaciteten ligger på ca 1,6 miljoner ton. Broceni ligger tio mil utanför Riga och fabriken byggdes av RMC och har ägts av Cemex innan SCHWENK köpte den 2019.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.