Återvunna schaktmassor kan bli ballast.
Återvunnen ballast kan ge beständig betong.
Återvunna schaktmassor kan användas som ballast i ny betong. Det framgår av en rapport från Svenska Byggbranschens utvecklingsfond, SBUF, som bygger på analyser och tester på 48 prover från två återvinningsanläggningar.
Enligt rapporten visade de återvunna schaktmassorna sig bestå till 95 procent av jungfruliga bergmaterial, och endast en mindre andel artificiella material som tegel, betong, glas, asfalt och slagg. Av alla de tester som gjordes kunde SBUF dra bland annat följande slutsatser:
Rapporten innehåller också rekommendationer till betongtillverkare och återvinningsaktörer kring hur återvunnen ballast bör hanteras, processas och användas.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.