Metoden innebär att koldioxid fångas in från en utsläppare och binds med hjälp av kalk för att sedan transporteras till en central anläggning där koldioxiden separeras med EAC-tekniken för slutlagring.
Metoden innebär även att den överskottsenergi som skapas vid infångningsprocessen, kan återanvändas i systemet vilket minskar den totala energiåtgången för processen.
-Detta, i kombination med att avskiljningen av koldioxid inte behöver ske vid infångningsplatsen, skapar förutsättningarna för en mycket kostnads- och energieffektiv lösning för slutkunden, säger Carl-Johan Linér, vd på SaltX.
Han fortsätter:
-Patentet öppnar en ny spännande marknad där vår teknik för elektrifiering och CO2-avskiljning har stor potential att kraftigt minska CO2-utsläppen från industrin. Lösningen med avskiljning och lagring av CO2 vid en central anläggning är unik och vi ser ett behov för lösningen på marknaden.
Lösningen innebär att industrier inte behöver ta en stor egen investering för CO2-avskiljning och lagring vilket är ett hinder för ökad utbredning av CO2-infångning inom industrin.
Consolis Group meddelar idag att Stefan Ohlsson lämnar sin post som vd med omedelbar verkan. En rekryteringsprocess för att hitta en ny vd har inlett och under en övergångsperiod kommer Eduard van der Meer, tf vd för Consolis Group, ta över rollen som tillförordnad vd för Strängbetong.
Thomas Betong förvärvar en grustäkt i Fimmersta, Skaraborg. Täkten har ett mångårigt tillstånd och ligger placerad nära betongfabrikerna i Skövde och Mariestad.
Intresset för att bygga flervåningshus i trä ökar. Forskare och näringsliv går samman för att öka kunskapen. I Stockholm utvecklas nu världens största urbana stadsbyggnadsprojekt i trä.