Hundratals skolor i lättbetong måste stänga.
Foto: Leon Neal/Getty Images
De senaste dagarna har nyheterna duggat tätt i Storbritannien om elever som inte kan gå till skolan lagom till terminsstart. Skandalen handlar om drygt 150 skolbyggnader som riskerar att rasa då de är byggda med lättbetongen RAAC (Reinforced autoclaved aerated concrete). Materialet användes flitigt i Storbritannien från 1950-talet till mitten av 1990-talet, främst i platta tak, men också i golv och väggar.
Redan 1996 larmade ett tidigare statligt forskningslaboratorium om att tak av lättbetongen, tillverkade före 1980, visade sig ha överdriven sprickbildning och korrosion. Men inte förrän 2018 då ett betongblock föll ner från taket på en skola i började regeringen se över skolor med RAAC, rapporterar BBC. Inspektionerna som slutfördes 2019 konstaterade att 300–400 skolor skulle behöva byggas om varje år på grund av sönderfallande betong. Två år senare meddelade regeringen att man skulle låta bygga om 500 skolor under det kommande decenniet, alltså inte fler än 50 per år.
I ett uttalande som sändes på BBC för ett par dagar sedan försökte Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak tona ner problemet genom att hävda att 95 procent av skolorna inte riskerar att rasa.
Men lika fullt är det mängder av skolbarn och lärare som nu får flytta till temporära lokaler eller undervisas på distans under en period, skriver Göteborgs-Posten. Enligt samma tidning har också det brittiska regeringskansliet bekräftat att man hittat RAAC i 34 andra offentliga byggnader. Minst 24 av dem är sjukhuslokaler som har RAAC i hela eller stora delar av sin konstruktion.
Ladda lastbilen medan den kör. Det kan bli verklighet på Öresundsbron inom fem år, tror Elonroads vd Karin Ebbinghaus. - Öresundsbron är symbol för förändring, precis som elvägar.
Den 26 november 2024 inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka vid Flemløse Biogas på Fyn, Danmark. En silo under pågående betongarbete kollapsade och orsakade omfattande personskador. Två personer omkom, en person är fortfarande saknad och sex personer skadades, varav flera allvarligt.
Klimat- och miljöfrågan behöver diskuteras utifrån barnens intressen. Det gällen även samhällsbyggnation. Nya initiativet Grow the Future, som bland andra Barnfonden står bakom, driver på för att göra barnens röster hörda.