Den stora knäckfrågan är de indirekta utsläppen som står för över 90 procent av totalen!
/Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef, Wihlborgs
Wihlborgs kommer sätta en prislapp på utsläpp av CO2-ekvivalenter. Det gör att ett anbud som från början är lägre kan ratas om det konkurreras ut av andra anbud med lägre utsläpp.
Det är klimatberäkningar från fastigheten Kvartetten i Hyllie som nu tas vidare. Kvartetten kommer att certifieras enligt NollCO2 med syfte att uppnå netto noll klimatpåverkan över byggnadens hela livscykel.
För att minska utsläppen handlar det till stor del om att med smart design minska mängden material och att de material som väl används ska ha hög återvinningsgrad, vara kostnadseffektiva och ha låg klimatpåverkan.
– Det här blir ett sätt att styra projekten i rätt riktning redan från början. Dels genom att ha med klimatkostnaden i den allra första kalkylen, dels i dialogen med arkitekter och byggare om hur vi från start kan göra kloka val, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef, Wihlborgs.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.