Få kunde under föregående år undgå byggsektorns mörker. Olyckorna blev rekordmånga och 57 personer miste livet på sin arbetsplats. Trots att myndigheter, branschorganisationer, företag och fackförbund alla är överens om att ingen ska riskera sitt liv på arbetsplatsen, har utvecklingen fortsatt åt fel håll och fler tragedier skett under årets första månader.
Denna negativa trend är något som författaren Fredrik Rosengren undersökt i över tio år. Nu publicerar han sin andra bok på ämnet arbetsmiljö och säkerhet – Säkerhetsparadoxen (2024) – utgiven av Svensk Byggtjänsts förlag. Författaren vill med hjälp av olika vetenskapliga discipliner, såsom psykologi, ekonomi och genusvetenskap, lyfta nya perspektiv för att skapa säkrare arbetsplatser.
Fredrik Rosengren, författaretill Säkerhetsparadoxen.
– Idag fokuserar politiker och branschen främst på enkelspåriga åtgärder av byråkratisk och reaktiv natur. Det ökade fokuset på kvantifiering av frågan skapar en farlig illusion av säkerhet. Jag hoppas att denna bok kan bredda samtalet och visa på vikten av andra initiativ, säger författaren Fredrik Rosengren.
Säkerhetsparadoxen avhandlar bristerna med reaktivt arbetsmiljö- och säkerhetsarbete och förespråkar proaktiva arbetssätt med människans förutsättningar och behov i fokus. Med hjälp av tvärvetenskapliga resonemang diskuteras konkreta tillvägagångssätt som främjar arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor på olika organisatoriska nivåer, där ledarskapet är en kritisk framgångsfaktor.
– Säkerhetsparadoxen föddes ur insikten att de befintliga sätten att arbeta med arbetsmiljö och säkerhet i byggbranschen helt enkelt inte räcker. Vi behöver beakta och tillämpa forskningsfynd från flera olika vetenskaper för att kunna vända trenden, fortsätter Fredrik.
Fredrik Rosengren är författare, utbildare och föreläsare med över 15 års erfarenhet av arbetsmiljöarbete inom högriskbranscher, både som konsult och i ledande befattningar. Han är utbildad vid Kungliga Tekniska Högskolan samt Stockholm Business School.
– Säkerhetsparadoxen är en handbok som alla ledare i branschen borde läsa. Det är ett viktigt bidrag för att förstå och förbättra arbetsmiljön i samhällsbyggnadssektorn. Vi på Svensk Byggtjänst är mycket stolta över att få ge ut den, säger Johanna Kullman, förlagschef på Svensk Byggtjänst,
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.