Den nuvarande klaffbron invigdes 1937 och har uppnått sin tekniska livslängd. Den nya bron, Nybron, blir en bågbro och är inspirerad av den allra första bron som byggdes i slutet av 1800-talet. Den nya bron har också en vridbar öppningsdel i mitten för att släppa igenom båttrafik. Samtidigt som bron byggs kommer Peab att bygga en tillfällig bro för att lösa den befintliga trafiken.
– Jag är glad för att vi i detta tekniskt avancerade projekt i god samverkan med Härnösands kommun hittat både ekonomiska och hållbara lösningar, samtidigt som den nya bron blir ett lyft för invånarna och de besökande till orten. Med lokala resurser bygger vi samhällsviktig infrastruktur i Härnösand, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab.
– Vi får en ny och modern bro, inte bara tekniskt utan också utseendemässigt. Den blir ett landmärke som alla som åker på E4:n genom stan kommer att lägga märke till, säger samhällsnämndens ordförande Helena Elfvendal på Härnösands kommun.
Uppdraget är en totalentreprenad i partnering med byggstart i juni 2024. Bron beräknas vara klar att tas i drift i juni 2026.
Projektet orderanmäls i det första kvartalet 2024.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.