Den nuvarande klaffbron invigdes 1937 och har uppnått sin tekniska livslängd. Den nya bron, Nybron, blir en bågbro och är inspirerad av den allra första bron som byggdes i slutet av 1800-talet. Den nya bron har också en vridbar öppningsdel i mitten för att släppa igenom båttrafik. Samtidigt som bron byggs kommer Peab att bygga en tillfällig bro för att lösa den befintliga trafiken.
– Jag är glad för att vi i detta tekniskt avancerade projekt i god samverkan med Härnösands kommun hittat både ekonomiska och hållbara lösningar, samtidigt som den nya bron blir ett lyft för invånarna och de besökande till orten. Med lokala resurser bygger vi samhällsviktig infrastruktur i Härnösand, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab.
– Vi får en ny och modern bro, inte bara tekniskt utan också utseendemässigt. Den blir ett landmärke som alla som åker på E4:n genom stan kommer att lägga märke till, säger samhällsnämndens ordförande Helena Elfvendal på Härnösands kommun.
Uppdraget är en totalentreprenad i partnering med byggstart i juni 2024. Bron beräknas vara klar att tas i drift i juni 2026.
Projektet orderanmäls i det första kvartalet 2024.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.