Heidelberg Materials anläggning för koldioxidinfångning
Heidelberg Materials visar sitt klimatomställningsprojekt.
Ett av Sveriges största klimatomställningsprojekt pågår just nu i Slite på Gotland. Det är Heidelberg Materiels satsning på att ställa om cementtillverkningen till noll nettoutsläpp av koldioxid till 2030. På en ny webbplats som heter SliteCCS.se vill de informera om projektet och hur det framskrider.
Förutom målet noll utsläpp kommer cementtillverkningen utgöra en kolsänka vilket innebär att utsläppen hamnar på minus. I satsningen ingår en fullskalig anläggning för infångning av koldioxid (CCS) vid den befintliga cementfabriken i Slite. Planen är att anläggningen ska kunna fånga in upp till 1,8 miljoner ton fossil och biogen koldioxid årligen, vilket motsvarar fyra procent av Sveriges fossila koldioxidutsläpp idag.
– Den satsning på koldioxidinfångning vi gör i Slite på Gotland spelar en avgörande roll för att nå våra gemensamma klimatmål och säkra konkurrenskraften i Sverige. Därför är detta projekt så viktigt. Förankring och god samverkan med politiker, beslutsfattare och inte minst lokalbefolkningen på Gotland är en grundförutsättning för att vi ska lyckas, säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige.
Förutom att följa projektet på den nya webbplatsen kan den som är intresserad läsa om vad koldioxidinfångning innebär, varför cementindustrin måste ställa om och vad som krävs för att komma i mål.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.