“Jag ser labbet som en jättebra möjlighet att få kunskap om den teknik som faktiskt används idag ute på arbetsmarknaden”
/Lovisa Josefsson, studerar informationsteknik på KTH.
År 2016 etablerade företaget Trimble sitt första teknologilabb på University of Massachusetts Amherst i Usa. Sedan dess har det blivit 27 till i 16 länder på fem kontinenter. Den 5 maj var det så dags för KTH att få sitt Trimble Technology Lab invigt.
Laboratoriet innebär att studenter och forskare får tillgång till många av Trimbles hård- och mjukvaror som täcker in alla skeden i byggprocessen, från arkitektonisk integration till byggnader och infrastruktur och verktyg som används ute i produktion.
– På KTH är vi väldigt måna om att studenterna ska kunna ta del av den senaste tekniken inom digital utveckling och därför är det viktigt för oss att kunna samarbeta med externa aktörer, säger Sigbritt Karlsson, rektor på KTH.
– Vi har fått mycket positiva reaktioner från studenterna. Delvis för att vi har vävt in användningen av Trimbles verktyg i våra kurser men också för att studenterna själva har kunnat laborera med hård- och mjukvaran och kommit fram till lösningar på egen hand. Det här gör dem attraktiva för framtida arbetsgivare, säger Kjartan Gudmundsson, vice grundutbildningsansvarig på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad, KTH.
– Trimble-labbet representerar början på en viktig och effektfull relation mellan Trimble och KTH. Här kan vi tillsammans som OneTrimble träffas, bjuda in företag, ha presentationer och hålla kvällsaktiviteter för studenterna. Och det gynnar ju både oss och de studerande, säger Tove Lindblad, affärsutvecklingschef, Trimble.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.