Fabriken i Broceni har sedan 2020 arbetat med att minska sina koldioxidutsläpp, och nu tas ett kliv framåt när fabriken till våren startar ett pilotprojekt för koldioxidavskiljning.
En testanläggning med het kaliumkarbonat process, HPC, installeras just nu i fabriken och anläggningen, som startas upp under våren, förväntas fånga in cirka två ton koldioxid per dag. Senast 2027 kommer ett beslut fattas huruvida hela anläggning ska bruka den nya tekniken, och 2030 beräknas en fullständig koldioxidavskiljning vara på plats – med kapacitet att fånga in cirka 800 000 ton koldioxid per. Resultatet blir helt avkarboniserad cement som sedan kommer att exporteras vidare till SCHWENKs terminaler i Estland, Finland och Sverige.
-Efterfrågan på cement med lägre koldioxidavtryck är stark i Norden, och Sverige har en central roll i denna omställning. Våra kunder värdesätter miljövänligare produkter, och vi ser att marknadsförhållandena driver på förändringen, säger Tomasz Borowiec, vd för Schwenk Sverige.
Fabriken i Broceni är den första industriella anläggningen i Lettland som börjat använda koldioxidavskiljningsteknik.
-Vi ser hur länder i vår region, särskilt i norra Europa, ser koldioxidvärdekedjan som en ekonomisk utvecklingspotential för att stärka den nationella konkurrenskraften. Genom att utveckla lagring i sina geologiska strukturer får de ett starkt konkurrensmässigt försprång för utvecklingen av gröna ekonomier, säger Reinhold Schneider, styrelseordförande för Schwenk Latvija och vd för Schwenk Northern Europe.
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.