NCC väljer klimatförbättrat i alla projekt!
Från och med april är all färsk betong som används i NCC:s husbyggnadsprojekt klimatförbättrad till steg 1 eller högre. Initiativet svarar mot ökad efterfrågan från kunder på material med minskad klimatpåverkan. Detta är ett viktigt led i att minska koldioxidutsläpp under byggfasen och bidra till NCC:s och våra kunders klimatomställning.
Klimatförbättrad betong finns i tre olika steg där koldioxidutsläppet från betongen reduceras med 10, 25 respektive 40 procent. I dialog med kunden avgörs vilken av de tre nivåerna som används.
– Vi ser allt större efterfrågan på lösningar som minskar koldioxidutsläppen. Genom beslutet att arbeta med klimatförbättrad betong i samtliga NCC:s husbyggnadsprojekt i Sverige tar vi ett steg närmare en ny miljöstandard för NCC och våra kunder, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden.
– Genom att även arbeta med att slimma betongkonstruktionerna och planera för så låg materialanvändning som möjligt utifrån rådande förutsättningar kan vi få ner klimatpåverkan ytterligare, berättar Nilla Olsson, teknisk doktor byggnadsmaterial NCC Building Sweden.
NCC har arbetat med klimatförbättrad betong i ett flertal husbyggnadsprojekt genom åren och byggt upp kompetens och erfarenhet tillsammans med leverantörerna.
– Vi avslutade nyligen bostadsprojektet Kungsörnen i Helsingborg, ett pilotprojekt för hållbart byggande där vi bland annat har arbetat med klimatförbättrad betong och tillsammans med kunden lyckats reducera klimatavtrycket under byggtiden till närmare hälften mot jämförbart byggprojekt, säger Nilla Olsson.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.