Det är i produktionsanläggningen i Oxelösund som Swecem tar vara på och maler ner granulerad masugnsslagg, en biprodukt från råjärnstillverkning. Nu expanderar företaget och ökar kapaciteten från 185 000 ton till 235 000 ton per år.
Investeringen möjliggörs genom ett samarbete med Naturvårdsverket i form av deras investeringsstöd: Klimatklivet.
Merit är idag ett av det vanligaste alternativa bindemedel i klimatförbättrad betong. Det framställs av en biprodukt inom stålindustrin och används till att delvis ersätta cementen i betong för att uppnå en påtagligt lägre klimatpåverkan. Swecem har sedan 2018 sålt drygt 300 000 ton slagg vilket ger en koldioxidbesparing på över 200 000 ton. Framställning av ett ton Merit genererar 20-40 kg koldioxid, vilket är betydligt mindre än motsvarande 700-900 kg som ett ton cement generar.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.