Enligt forskarna bakom studien är LC³ en blandning av portlandcementklinker, kalcinerad lera, kalksten och gips, och den har visat lovande resultat som ett hållbart alternativ till traditionella cementblandningar. Det rapporterar Springer Link.
Studien omfattade experimentella tester på LC³, inklusive analyser av mikrostruktur och hållfasthetsegenskaper. Vid jämförbara tester med traditionell portlandcement visade LC³-betong likvärdig tryckhållfasthet vid 28 dagar och högre böjhållfasthet vid längre härdningstider.
Enligt Springer Link visade studien också att LC³-betong har en något lägre tidig hållfasthet men kan uppnå önskade mekaniska egenskaper genom konventionella justeringar i blandningarna, såsom användning av superplastiseringsmedel. Den ökade böjhållfastheten gör den särskilt intressant för tillämpningar där mekanisk prestanda och hållbarhet är avgörande.
Forskarna analyserade även interaktionen mellan LC³-betong och stålarmering. Resultaten visade att bindningsstyrkan mellan LC³ och stål var jämförbar med traditionell cementbetong men uppvisade högre bindningsstyvhet. Detta innebär att LC³ inte bara kan användas i standardapplikationer utan också har potential för mer avancerade byggprojekt.
Förutom de hållbarhetsmässiga fördelarna har LC³ potential att minska kostnaderna i byggprojekt, då materialen som används – kalcinerad lera och kalksten – är billigare och mer lättillgängliga än klinker. Forskarna betonar dock vikten av att utveckla globala standarder för LC³-produktion för att säkerställa kvalitet och prestanda.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.