Skanskas konstruktör vill öka kunskapen om hybridkonstruktioner i trä och betong.
Med hjälp av högkänsliga accelerometrar går det att ta reda på hur husen mår. Arbetet har lett till hyllningar i forskarvärlden.
– Vi behöver öka medvetandegraden kring hur hybridkonstruktioner fungerar, säger Carl Larsson, som är anställd på Skanska Teknik i Växjö.
Forskningen inleddes i samband med arbetet med det uppmärksammade stations- och kommunhuset i Växjö. En fastighet på 16 400 kvadratmeter i sju våningsplan, som är Skanskas största träprojekt hittills.
– Det var nytt för mig med olika material som skulle samverka. Det innebar betydligt mer tekniskt komplicerade lösningar, fler inblandade konstruktörer och större behov av samordning. Jag tänkte att här finns det ett behov av att lära sig mer.
Carl Larsson lägger nu 80 procent av sin arbetstid åt en doktorandutbildning vid Linnéuniversitetet i Växjö där Svenska Byggbranschen Utvecklingsfond står för halva kostnaden och Skanska för resten.
– Vi behöver använda rätt material på rätt plats, och även minska andelen material när vi bygger i dag. Om vi förstår hur en fastighet fungerar kan vi förhoppningsvis göra bättre beräkningar, vilket i längden leder till mer slimmade konstruktioner. Hittills har det dock funnits ganska få mätmetoder för att konstruktivt utvärdera en byggnad.
Under nästa halva av forskarutbildningen planerar Carl Larsson att göra mätningar i ett sexvåningshus, Soluppgången, och ett elvavåningshus i Malmö, Fyrtornet, som är Sveriges högsta kontorshus i trä med sina 54 meter.
Betonggalan 2025 äger rum den 13 november på Grand Hôtel i Stockholm. Nu öppnar vi för förslag till priser i alla kategorier. Känner du någon? Eller varför inte föreslå dig själv!?
Det svenska företaget Cemvision fortsätter att knyta kontakter. Cemvisions cement bygger på en cirkulär produktionsprocess där restmaterial från andra industrier ersätter cement. Senast ut att göra ett samarbete är Skanska.
Vilka klimatåtgärder gör mest nytta – och vem bestämmer? Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa kommuner att få bättre koll på sina utsläpp och fatta smartare beslut.