Heidelberg Materials bryter kalksten i Slite
Presenterar åtgärder för att få fortsätta bryta kalksten på Gotland.
Heidelberg Materials fabrik i Slite tillverkar idag uppemot tre fjärdedelar av den cement som används i Sverige. Verksamheten bedrivs inom ramen för ett fyraårigt täkttillstånd som löper ut den 31 december 2026. Inom kort kommer företaget att lämna ansökan till mark- och miljödomstolen om ett täkttillstånd för 30 år.
Men hur kalkbrytningen påverkar vatten och natur är en fråga som engagerar många Gotlandsbor och organisationer. Det gör att Heidelberg Materials vill kommunicera vilka planerade åtgärder som kommer att ingå i ansökan. Dessa är att säkerställa tillgången till vatten för människor och natur, öka den lokala och regionala dricksvattentillgången, återföra grundvatten till berggrunden och minska inflödet av grundvatten till täkten genom ridåinjektering.
– Arbetet med ansökan för täkttillståndet har varit omfattande, och många utredningar ligger till grund för de slutsatser och förslag till lösningar som vi presenterar. Nu när vi är på sluttampen känns det bra och viktigt att kunna säga att vattenfrågan är belyst från alla tänkbara vinklar, och att vi är trygga när vi säger att den kommer lösas, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef, Heidelberg Materials i Slite.
Med ridåinjektering menas att berget tätas för att minska genomsläppligheten. Åtgärden minskar inflödet av vatten till täkten, samtidigt som effekten av återförandet av vatten maximeras. Enligt Heidelberg Materials har ridåinjektering tidigare utförts i stor skala med gott resultat.
Idag bryter företaget kalksten i File hajdar-täkten och i Västra brottet i området kring Slite på norra Gotland. Ansökan om förlängning av täkttillståndet kommer inom kort att lämnas in till mark- och miljödomstolen.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.