Målet för Kvarteret Återbruket är att minst hälften av det inbyggda materialet ska vara av återbruk.
Framtiden Byggutveckling tar i samverkan med NCC nästa steg i ett storskaligt återbruk för Kvarteret Återbruket. För att uppnå ett riktigt storskaligt återbruk krävs att man tittar på de tunga konstruktionsdelarna som har störst klimatpåverkan. Något som hittills varit ovanligt i stor skala.
– De stora volymerna, drygt 3 000 kvadratmeter av håldäck, som vi tar ut från Ikea i Kållered fyller nästan hela vårt behov till Kvarteret Återbruket. Tidigare har det varit svårt att återbruka kostnadseffektivt men med nya metoder klarar vi av både det och att minska klimatavtrycket, säger Mattias Ström, projektchef på Framtiden Byggutveckling.
På uppdrag av NCC har Rise utfört en kvalitetssäkring av håldäcken. Genom ett antal borrkärnor från betongen testades bland annat betongens tryckhållfasthet, beständighet och dragprovning av armeringslinor.
– Alla håldäck visade hög kvalitet på betong och låg nedbrytning på grund av karbonatisering. De uppskattas att kunna användas minst dubbelt så lång tid som till idag, säger Jan Suchorzewski, betongforskare och enhetschef på Rise.
– För att lyckas ta storskaligt återbruk till nästa nivå som i detta projekt krävs det först och främst en beställare som vågar ta initiativ och beslut. Därefter entreprenörer med kompetens som tänker i innovativa och nya banor för att hitta effektiva lösningar. Tillsammans bygger vi upp ny kompetens inom återbruksområdet, säger Petra Ahlström, Affärschef på NCC Building Sverige.
Det gamla Ikeavaruhuset i Kållered invigdes 1972 och stängdes den 22 maj förra året. Det ersattes av ett nytt Ikea på tomten bredvid.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.