Swerock har Sveriges första elbetongbil.
Sveriges första elbetongbil rullar just nu runt i Skåne. Det innebär helt fossilfri leverans.
De senaste två åren har Swerock provkört den första elbetongbilen i Göteborg. Nu har den fått flytta ner till Malmö för att testa potentialen där.
– För oss är det viktigt med en omställning till fossilfria transporter. Med en elbetongbil som är helt tyst får vi en bättre arbetsmiljö, det märks en stor skillnad både i och utanför hytten. Vi ser att detta är framtiden och är glada över att vara med i utvecklingen, säger Niklas Broholm, platschef på Swerocks betongfabrik i Malmö.
En av fördelarna med elbetongbilen är att den inte släpper ut någon koldioxid, kväveoxider eller partiklar. Det innebär att klimatpåverkan blir betydligt lägre jämfört med en dieseldriven betongbil. Dessutom undviker man buller och det blir mindre vibrationer, vilket bidrar till en bättre arbetsmiljö för chauffören.
– Den är mycket tystare än en dieseldriven betongbil, det gör att man minskar på oljudet ute på arbetsplatsen, säger chauffören Matej Zalac på Swerock.
Den helelektriska betongbilen utgår från Swerocks fabrik på Käglingevägen i Malmö. Den lastar 6,5 kubikmeter betong, laddas under natten samt med en snabbladdare på rasterna.
– Det krävs att man planerar på ett annat sätt jämfört med en dieselbil, men samtidigt finns den stora fördelen att el-betongbilen inte släpper ut några avgaser. Det är viktigt för oss att följa med i utvecklingen och vi ser redan nu att många kunder är nyfikna på fordonet, säger Ted Petersson, produktionscoach.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.