– Bostadsbyggandet är historiskt lågt, trots ett fortsatt stort behov av bostäder. De bakomliggande faktorerna är många och styrs av omvärlden. Tillståndsprocessernas effektivitet har betydande påverkan och just ledtider kan lokala beslutsfattare göra något åt. Vi gratulerar Trosa, Karlstad och Västerås, och hoppas att fler kommuner inspireras av deras kvalitets- och resultatmedvetna arbete, säger Nancy Mattsson, ordförande Initiativet Bygg i Tid.
Nationellt Ledtidsindex visar också att fortsatt ökade utredningskrav driver kostnader på ett sätt som ytterligare fördyrar nyproduktion av bostäder. Kommunernas genomsnittliga ledtid har också blivit längre, trots att antalet ärenden sjunkit.
– Ledtiderna måste kortas för att inte hindra bostadsbyggande. Skillnaden mellan en ledtid på 4,7 år i stället för mer rimliga 2,5 år, är att drygt 4 000 färre bostäder kunnat byggas. Sverige har inte råd med ett sådant resursslöseri, säger Anna Broman, näringspolitisk expert, Byggföretagen.
Enligt Nationellt Ledtidsindex finns även ett samband mellan valår och längre ledtider. Allt mer komplexa projekt i kombination med minskade resurser till handläggare är andra faktorer med negativ påverkan på ledtiderna.
– Ökade utredningskrav, färre handläggare och kommande valår riskerar att hålla tillbaka bostadsbyggandet, även om Riksbanken går vidare med aviserade räntesänkningar, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef, Fastighetsägarna.
Nationellt Ledtidsindex är en sammanvägning av variabler som relaterar till ledtider, resurseffektivitet, servicegrad, produktionstakt och kommuntillväxt. Tyngdpunkten ligger på att mäta tidsåtgången i detaljplane- och bygglovsprocesser.
Årets vinnare – små kommuner:
Trosa
Årets vinnare – medelstora kommuner
Karlstad
Årets vinnare – stora kommuner
Västerås
Årets klättrare – alla kategorier
Halmstad
Priset Årets Klättrare delas ut till en kommun som tydligt utfört förbättringsarbete under året och har klättrat flest placeringar jämfört med föregående års mätning. Vinnare är Halmstads kommun.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.