Fuktsensorer kan halvera energibehovet i torkprocessen för betong.
Genom att bättre styra de värmefläktar som används vid torkning av betong och flytande spackel kan energianvändningen minska med 50 procent. En metod för detta håller som bäst på att utvecklas i ett Vinnovafinansierat projekt där bland annat NCC ingår. Övriga partners är El-Björn och InviSense, och samarbetet startade när Vinnova efterlyste innovationer för minskad elanvändning.
– För att accelerera arbetet med att minska vår klimatpåverkan behöver vi jobba tillsammans med våra leverantörer, denna innovation är gränsöverskridande och en av de första i sitt slag, säger Christina Claeson-Jonsson, chef för forskning och information på NCC, i ett pressmeddelande.
Projektet är ett led i bygg- och anläggningssektorns mål att halvera sin klimatpåverkan till 2030. Innovationen baseras på InviSenses fuktsensorer som installeras i flytspackel. Sensorerna ger dagliga rapporter om fuktnivå och temperatur, vilket gör det möjligt att effektivisera både torkprocessen och inomhusklimatet. Som ett plus minskar systemet inte bara branschens klimatavtryck utan även elkostnaden. Det ser också till att fördela elanvändningen till tider då nätet har lägre belastning.
Tekniken används redan idag av NCC vid bygget av Nyköpings lasarett och ska även testas på andra pågående byggprojekt.
Consolis Group meddelar idag att Stefan Ohlsson lämnar sin post som vd med omedelbar verkan. En rekryteringsprocess för att hitta en ny vd har inlett och under en övergångsperiod kommer Eduard van der Meer, tf vd för Consolis Group, ta över rollen som tillförordnad vd för Strängbetong.
Thomas Betong förvärvar en grustäkt i Fimmersta, Skaraborg. Täkten har ett mångårigt tillstånd och ligger placerad nära betongfabrikerna i Skövde och Mariestad.
Intresset för att bygga flervåningshus i trä ökar. Forskare och näringsliv går samman för att öka kunskapen. I Stockholm utvecklas nu världens största urbana stadsbyggnadsprojekt i trä.