Spårningsverktyg ger tydligare bild över betongens innehåll och förbättrar cirkulär hantering.
En fallstudie i ett projekt av SBUF, Svenska Byggbranchens Utvecklingsfond, inom Västlänken etapp E02 Centralen, visar genom traditionella analysmetoder att klimatreducerad betong med alternativa bindemedel i form av GGBS inte innebär sämre förutsättningar för återvinning än traditionell betong. Däremot visar studien att materialet ofta överstiger kraven för KM (känslig markanvändning) vilket innebär vissa restriktioner i att kunna återanvända materialet.
SBUF skriver att resultatet av fallstudien och studiens kunskapssammanställning tydligt visar att det saknas en systematisk metod för provtagning och analys av betongmassor och specifika rikstäckande riktlinjer för återanvändning av krossad betong i mark.
Den pågående klimatomställningen innebär också att fler olika bindemedel kommer användas i större utsträckning i betongen framöver. Därmed behövs även specifikt anpassade kemiska analyspaket så att inte nya ämnen missas.
SBUF:s kartläggning av verktyg för miljöpåverkansbedömning och spårning av ingående material inför driftskedet visar att det behövs fortsatt utveckling och tillämpning av digitala stöd, för att lagra och förvalta information från betongtillverkningen och underlätta för framtida återvinning.
Jeanette Tretten blir ny vd och koncernchef för Linotol Group. Därmed träder Michael Larsson från rollen, men kommer fortsatt att ha ett starkt engagemang för bolaget och vara ledamot i bolagets styrelse.
Golvföretaget Linotol har varit verksamt i snart hundra år. Höga priser på betong utmanade under 2024. När vice vd Wiktor Holstenson blickar framåt vill han se ett mer långsiktigt hållbarhetsfokus.
Enligt en analys från Global Cement fortsätter efterfrågan på klimatförbättrad cement att öka trots osäkerheter på råvarumarknaden och stigande energipriser. Industrins anpassning till striktare miljölagar och ökat tryck från kunder och investerare har drivit på utvecklingen av hållbara produkter.