Byggföretagen, Maskinentreprenörerna och Seko har ingått branschvisa avtal om anställnings- och omställningstrygghet.
– Omställningsbehoven inom service och kommunikation ökar. Det gör avtalet viktigt för våra branschers kompetensförsörjning, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.
Seko var ett av LO-förbunden som i juni valde att stå utanför huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK om trygghet, omställning och anställningsskydd när det undertecknades vid en gemensam ceremoni i Saltsjöbaden.
– Seko har haft en lång intern process. Vi är glada över resultatet och tackar för ett gott samarbete. Förhoppningsvis kommer även Byggnads att framöver inse fördelarna med en anslutning, säger Mats Åkerlind.
Överenskommelsen mellan Byggföretagen, Maskinentreprenörerna och Seko innebär bland annat ökad rätt till vidareutbildning under arbetslivet och förbättrade anställningsskyddsregler.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.