Kronisk njursvikt är den vanligaste formen av njursvikt. Det innebär att njurarnas förmåga att rena kroppen långsamt försämras. Då blir skadliga ämnen och vätska, som annars skulle följt med urinen, kvar i kroppen.
Forskning har tidigare visat att partiklar i luftföroreningar utomhus – till exempel från industri, trafikavgaser och uppvärmning – kan öka risken för kronisk njursjukdom.
En ny studie visar att detta troligen även gäller yrkesverksamma som exponeras för partiklar inom byggindustrin.
– Vi ser ett tydligt samband mellan att ha arbetat i byggmiljöer med höga dammhalter och risken att drabbas av kronisk njursjukdom före 65 års ålder. Men ytterligare studier krävs för att visa om det rör sig om ett orsakssamband och för att kartlägga de biologiska mekanismerna, säger Karl Kilbo Edlund, doktorand inom arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Studien bygger på data från drygt 280 000 byggarbetare som deltog i hälsoundersökningar mellan åren 1971 och 1993.
Resultaten visar att byggarbetare som exponerats för damm och partiklar hade cirka 15 procent högre sannolikhet att få diagnosen kronisk njursvikt, och medicinsk behandling för att ersätta förlorad njurfunktion. Den förhöjda risken fanns dock inte kvar efter pensionsåldern.
Genom förbättringar på arbetsplatser och användning av skyddsutrustning har byggarbetares exponering för partiklar minskat under perioden som undersöktes, det vill säga från 1970- till 1990-tal.
Det kan ha bidragit till minskad njursjuklighet, men enligt forskarna behöver mer göras för att förbättra arbetsmiljön inom byggindustrin.
– Kronisk njursvikt är en svår sjukdom som har stor påverkan på individens livskvalitet, ökar risken för följdsjukdomar och orsakar stora kostnader för sjukvården. Förebyggande arbete är därför av stor betydelse, säger Leo Stockfelt, docent i arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.