Broar kan minska sina klimatutsläpp
Rapport visar på nya konstruktionslösningar som sparar material.
Under lång tid har kostnaden för material till brokonstruktioner varit billigare jämfört med arbetskostnaderna. Det har lett till att konstruktionerna ofta har utförts med enkla geometriska former för att spara arbetstid. Samtidigt har förenklingen lett till en ökad användning av material och därmed också större klimatutsläpp.
2016–2017 genomfördes projektet ”Klimatoptimerat byggande av betongbroar” där infrastrukturens klimatpåverkande utsläpp framgår tillsammans med hur det går att minska utsläppen genom rätt val av geometri och material.
Projektet finansierades av SBUF (Svenska Byggbranschens utvecklingsfond), som nyligen släppte en rapport. Den visar att volymerna betong för de vanligaste brotyperna kan minska och därmed också koldioxidutsläppen med 30 procent. Om dessutom materialet förbättras, så kallad grön betong, kan utsläppen minska ytterligare till 50 procent. Detta samtidigt som funktionskraven uppfylls och produktionen kan hålla en rimlig tid och kostnad.
Enligt SBUF kan rapporten kan direkt användas som underlag för implementering.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.