Utnämnd till Årets Alumn på Linköping Universitet.
Vad har Sveriges talman Andreas Norlén och före detta statsepidemiolog Anders Tegnell gemensamt med Betonggalans Amanda Borneke? De har alla tre fått sitt namn ingraverat på vars ett träd i äppellunden i Linköping för sina samhällsviktiga insatser. I den här intervjun fångade vi Amanda samma dag som hon fått sin nya utmärkelse.
Du har blivit utnämnd till Årets Alumn på Linköping Universitet. Stort grattis! Hur känns det?
– Jag är otroligt glad. Det här är inte ett pris bara till mig, utan för alla miljövetare som varje dag arbetar för att öka takten för den gröna omställningen, säger Amanda Borneke.
Vad betyder ordet Alumn?
-Alumn är en person som producerat vetenskapliga texter vid ett universitet och har ofta en examina inom sakfrågor. Jag har själv erhållit en kandidatexamen inom miljövetenskap vid Linköpings universitet, och är därmed Alumn till Linköpings universitet.
Vad är det som driver dig i ditt arbete?
-I mitt arbete brinner jag för att få människor passionerade över något de egentligen struntar i. Det finns ett citat av Inger Hansson som jag ofta kommer tillbaka till. Hon sa till mig en gång att ”Amanda, du kan läsa ordet omöjligt på två sätt, äntligen så väljer du att läsa det som omöjligt… eller så kan du läsa det som ”oh, möjligt!”. Det är magiskt att få vända människors synsätt kring hållbarhet och se deras tindrande ögon gå från omöjligt till ”oh, möjligt!”.
Vad är roligast med ditt jobb?
-Att ge hopp och tro på den positiva kraften i människors nyfikenhet, och möjligheterna i tekniska lösningar. Som inspiratör och konsult kan vara med att forma samhället. Hållbarhet är centralt i allt jag gör – och med uppdrag i Europa och resten av världen blir det gröna avtrycket globalt.
Vad är svårast med ditt jobb?
-Det är inte ens 2500 dagar kvar till år 2030. Hastigheten som krävs för den gröna omställningen är en utmaning i sig, eftersom det ställer krav och aktualiserar målkonflikter. Jag började min hållbarhetsresa för 13 år sedan, men personerna jag möter tar kanske sitt första steg idag. Att möta människor där de är och lyssna på deras behov, utan att osynliggöra eller förminska deras känslor även om jag stressad över omställningstakten. Det är därför Betonggalan också är så bra!
Det är några år sedan du stod på Betonggalans scen för första gången. Idag är du ordförande för kategorin Årets Miljöpris, har det varit svårt att välja finalister i år?
-Vi är väldigt nöjda med de tre finalisterna som vi valde. Samhället står inför enorma nödvändiga förändringar. För att lyckas med den gröna omställningen behöver hela samhället förebilder som ger rätt fokus på hållbarhetsfrågorna. Det är årets finalister superexempel på!
Läs mer om vilka som är finalister i Årets Miljöpris här!
Vad vill du försöka uppnå med ditt arbete?
-Att bidra till at uppnå Sveriges löfte om att bli världens första välfärdsland som uppnår klimatneutralitet.
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.