– Sfinxerna kan tyvärr inte flyga tillbaka själva, så vi tar hjälp av en lyftkran för att återställa Universitetshuset till sin rätta glans, säger Max Elger, generaldirektör vid SFV, Statens fastighetsverk.
Det var vid en statusinventering av Universitetshusets fasader 2021 som SFV upptäckte att husets fyra sfinxer var i så dåligt skick att de måste tas ner för att gjutas om, ett arbete som just avslutats.
– Att få fram en betong av bra kvalitet som samtidigt kan gjutas detaljrikt har varit en utmaning, liksom sfinxernas storlek och vikt, säger Karl-Johan Neldeborn, teknisk förvaltare vid SFV.
Universitetshuset, ritat av Helgo Zettervall, invigdes 1882. De ursprungliga sfinxerna plockades ner 1959 och ersattes av repliker 1993. De senare satt uppe i närmare 30 år innan SFV beslutade att plocka ner dem för att gjuta nya.
– Vi har ställt stora krav på gjuteriet för att få fram en hållbar betong. Vår förhoppning är att våra nytillverkade sfinxer ska hålla betydligt längre än sina föregångare, säger Maria Nordh, fastighetschef vid SFV.
Sfinxerna är drygt två meter höga och väger två ton vardera. Totalt är det fyra sfinxer som ska lyftas och arbetet beräknas pågå i en dryg vecka.
Universitetshuset i Lund ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk men används av Lunds universitet.
Master Builders Solutions utökar sitt produktsortiment för betong- och tunnelindustrin till att även omfatta stålfibrer. Samtidigt anställs Per-Anders Johansson, tidigare Bekaert.
Den 1 juli tillträder Ryan Chandley som ny vd för Thomas Concrete Groups dotterbolag i USA. Totalt har företaget 85 betongfabriker i landet och dotterbolaget står för cirka 65 procent av koncernens totala omsättning.
Genom återbruk, klimatsmarta material och digital innovation har Grev Tureplan förvandlats till en förebild i hållbart byggande – och belönats med titeln Årets Bygge 2025.