Den 20 april på Sergelhub i Stockholm!
BetongFramtid blev en succé förra året då 68 procent av deltagarna gav betyget 5 av 5. I år gör vi det igen på Sergelhub i Stockholm, en ny arena i Vasakronans ombyggda kvarter som vann Årets Miljöpris på Betonggalan 2020.
Vi börjar med föreläsningar efter lunch och övergår till vår populära montersurfning där samtliga deltagare besöker montrarna i grupper och utställarna presenterar sig under en minut. På så sätt kan alla deltagare avgöra vilka utställare som de sen ska besöka under kvällen.
Det blir mat och dryck, underhållning och massa nyttiga kontakter. Vi passar även på att fira Betongvärlden 1 år under kvällen. Det ni.
Programmet ser ni här nedan, det varvas med paneler som diskuterar de frågor som tas upp i föreläsningarna.
14.20 Tomtebodas terminal får en ny mening
Tomtebodas postterminal ritades av Gustaf Rosenberg 1982. Det är ett av Sveriges mest spektakulära prefabbyggen. När svenskarna slutade skicka brev spelade terminalen ut sin roll men 2022 färdigställdes det mödosamma arbetet att ge fastigheten en helt ny mening som bussterminal, skola, och myndigheter med möjlighet att växa. Anna Axberg Olsson, arkitekt på Byrån för Arkitektur & Urbanism, berättar om transformationen.
14.25-14.35 Panel
14.35-15.05 Den gröna omställningen – så berör det näringslivet
Sofie Absér, Senior Green Transformation Strategist på Sweco gör en trendspaning och berättar om Swecos fokus på Sustainable Transformation och hållbara affärer. Hur spelar taxonomi och regelverk in? Vilka förväntningar finns i branschen? Kan näringslivet skylla på brist på politik eller kan de ta bollen själva?
15.05-15.15 Panel
15.15-15.45 The Tubed Mega Frame -skyskrapor utan kärna
Höga hus kan byggas utan den centrala kärnan om du placerar lasterna i pelare i väggen. Där kan du även förlägga ett vertikalt tåg istället för hissar. Mikael Hallgren, konstruktör, adj professor och tekn. dr från Tyréns berättar om ett projektet som det forskats igenom hela elva olika examensarbeten.
15.45-16.15 Paus
16.15-16.45 Riksbyggen visar vägen till 2030
Riksbyggens krav på klimatförbättrad betong inom nyproduktion av bostäder har godkänts av Scienced Based Targets initiative, SBTi, som bland annat tagit fram metoder och standarder för att möjliggöra för företag att utarbeta mål som är i linje med 1,5 gradersmålet i Parisavtalet. Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen, berättar om Riksbyggens mål att minska utsläppen av växthusgaser från nyproducerade byggnader i ett livscykelperspektiv med 50 procent per kvm BTA till år 2030.
16.45-17.00 Panel
17.00-17.30 Sanningen om brand och stommaterial
Hur brand påverkar hållbar utveckling via hur vi bygger är en het fråga. Det forskas mycket om bränder i träbyggnader men även i betong. Ingen har bättre koll på det än Mattias Delin, forskningsdirektör på Brandforsk, och här ger han oss exklusivt en statusrapport och en trendspaning.
17.30 Fördrink Montersurfning
18.00 Mat och dryck
19.00 Betongvärldens Ettårsjubileum!
Biljett kostar 2 900 kr exkl. moms! Klicka här för anmälan!
Partners och utställare är Reckli, Bemix, Pretec, Schwenk, Isobetong, Prefabsystm Montage, Bekaert, Mapei.
Utställning inklusive två biljetter kostar 15 000 kr. Kontakta christer@betongvarlden.se
Kan vi nöja oss med 21 grader hemma – för klimatets skull? HSB Living Lab undersöker hur smart kommunikation kan göra det svala valet till det självklara valet för både plånboken och planeten.
Forskare vid South China University har utvecklat och undersökt en cementlösning, kallad LC³, kalkstens-kalcinerad lera-cement, som kan minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning inom cementindustrin.
Den franske arkitekten Laurent Fournier har gjort sig känd för sitt innovativa arbete med naturliga och lokala material som bambu, kalksten och lera. Han har baserat sitt liv och arbete i Kolkata, Indien, där han sedan 1993 utvecklat en arkitekturstil som både hedrar traditionella byggmetoder och möter moderna krav på hållbarhet och komfort.