AMA är ett referensverk som används för tekniska beskrivningar och som upphandlingsunderlag. Nu släpps en ny generation, eller utgåva, av AMA Hus 24, uppdaterad med bland annat information om återanvändning och betong.
Den nya upplagan av AMA Hus 24 innehåller flera viktiga uppdateringar. Bland annat har man kompletterat med information och vägledning om återbruk av material. Man har även utökat betongdelarna med två nya bilagor som tagits fram till följd av nya standarder.
– Återbruk är centralt i den hållbara omställningen av samhällsbyggnadssektorn. Att Svensk Byggtjänst, tillsammans med branschens samlade kompetens, tar fram den senaste beprövade kunskapen på området är därför en mycket viktig uppgift. Det är ett konkret steg till en mer hållbar sektor, säger Sofia Åström, produkt- och avdelningschef för AMA på Svensk Byggtjänst.
Dessutom har man, genom att ta bort streckkoderna, justerat strukturen i AMA Hus 24 för att öka tydligheten och användarvänligheten. Koderna är numera samma i det tryckta formatet som i onlineversioner.
– Syftet med uppdaterade AMA Hus 24 är att erbjuda ett aktuellt verktyg som förenklar kommunikationen i byggprojekt och på så sätt bidra till ett hållbart byggande, fortsätter Sofia Åström.
AMA som helhet syftar till att göra det enklare att specificera exakta material- och utförandekrav för byggnadsprojekt. Verket används årligen i upphandlingar för miljardbelopp och täcker områdena hus, anläggning, el, samt VVS och kyla. Vart tredje år revideras och kompletteras respektive områdes AMA med den senaste kunskapen inom vardera ämne.
Processen att uppdatera referensverket involverar några av branschens främsta experter och hundratals remissvar från branschen i övrigt, för att säkerställa kvaliteten. Ansvariga för utgivningen är kunskapsföretaget Svensk Byggtjänst som ägs av samhällsbyggnadssektorn och har till uppgift att för och tillsammans med sektorn erbjuda kunskap för hållbart byggande.
AMA Hus 24 finns som onlinetjänst och som böcker i både tryckt och digitalt format.
Nio av de största aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn, däribland Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och Fastighetsägarna, har enats om en gemensam struktur för digital informationsdelning. Med i samarbetet är även Svensk Betong. Genom att införa standardiserade datalexikon och datamallar hoppas man öka effektiviteten och förbättra samarbetet i byggprocessen.
Behaviour Design Group revolutionerar säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser. Genom att identifiera och förstärka positiva beteenden bidrar de till en mer hållbar säkerhetskultur inom bygg- och industrisektorn.
Den organiserade brottsligheten skapar allt större problem för svenska företag, och byggbranschen är en av de mest utsatta sektorerna. Enligt rapporten Brott mot företag 2025 kostade brottslighet näringslivet 118 miljarder kronor under 2024 – en ökning med 15 miljarder på två år.